Het komt vaker voor dan je denkt, maar helaas praten niet veel vrouwen over het meemaken van een miskraam. Zo’n één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam, dus je bent zeker niet de enige als het je overkomt. De meeste miskramen vinden plaats in de eerste 16 weken van de zwangerschap.
Veel vrouwen hebben te maken met bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap. Dit hoeft niet direct te duiden op het krijgen van een miskraam, want dit kan meerdere, onschuldige oorzaken hebben. Vaak stopt het bloedverlies binnen een paar dagen, waarna de gezonde zwangerschap zich voortzet.
Je kunt een miskraam vaak snel herkennen, want de symptomen zijn vrij duidelijk. Het bloedverlies blijft aanhouden, neemt toe in hoeveelheid en gaat soms gepaard met klachten vergelijkbaar met die van de menstruatie, zoals buikpijn of lage rugpijn. Afhankelijk van de termijn waarop de miskraam plaatsvindt is er meer of minder weefsel zichtbaar. Het bloedverlies duurt ongeveer vijf tot zeven dagen.
Een miskraam kan meerdere oorzaken hebben. Tijdens de vroege ontwikkeling van het kindje bestaat de kans op een chromosoomafwijking, waardoor het embryo niet meer kan groeien. Het wordt afgestoten door je lichaam en dus ervaar je een miskraam. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. De miskraam was een logisch en natuurlijk gevolg, waar jij zelf geen invloed op hebt gehad. Schuldgevoelens zijn dus niet terecht, ook al is het begrijpelijk dat je deze kunt ervaren. Het kan een verdrietig proces zijn om een kindje te verliezen, ook al heeft de natuur voor jou bepaald. Een miskraam heeft bijna nooit gevolgen voor een volgende zwangerschap en is zelden erfelijk bepaald. Het is in zo’n geval echt een kwestie van ‘nog eens proberen’.
Er zijn meerdere opties bij een miskraam. Afwachten voor een natuurlijke miskraam heeft medisch gezien geen gevolgen voor jouw gezondheid of een volgende zwangerschap. Mocht je geen heftige klachten ervaren, dan heeft dit de voorkeur.
Een andere optie is om de zwangerschap te beëindigen met medicatie of een curettage (operatief verwijderen van het zwangerschapsweefsel). In sommige gevallen heeft dit de voorkeur, bijvoorbeeld bij veel bloedverlies of veel pijn. Daarnaast kan het emotioneel of praktisch gezien heel vervelend zijn om af te wachten. Wij verwijzen je naar een gynaecoloog die de medicatie kan voorschrijven of de curettage kan uitvoeren. Als je eerst besluit de miskraam af te wachten, maar later alsnog de zwangerschap wilt beëindigen met hulp van de gynaecoloog, is dit uiteraard mogelijk.
Bij een behandeling met medicijnen krijg je via de gynaecoloog tabletten. Deze moet je zelf inbrengen in de vagina. Als de medicatie aanslaat komt de miskraam meestal na één tot twee dagen op gang. De miskraam verloopt dan meestal ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam: met bloedverlies en buikpijn. De medicijnen werken niet bij alle vrouwen. Mocht de miskraam niet op gang komen is een ingreep in het ziekenhuis (curettage) nog de enige mogelijkheid.
Een curettage is een korte operatieve ingreep. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg met een soort schrapertje of een slangetje. De ingreep duurt maximaal een kwartier. Je krijgt een lichte narcose of een plaatselijke verdoving. De gynaecoloog zal de keuze en voorkeur van deze behandelmethoden altijd met jullie bespreken.
Het meemaken van een miskraam kan vooral mentaal erg ingrijpend zijn. Je toekomstplannen wijzigen binnen een korte tijd en hier komt een hoop gevoel bij kijken. Neem deze gevoelens serieus en geef jezelf de tijd om deze te verwerken. Je mag boos en verdrietig zijn en teleurstelling of leegte voelen. Misschien voel je zelfs opluchting of begrijp je je eigen gevoel even niet. Elk gevoel mag er zijn en niets is gek. Voel je vrij om deze gevoelens met ons te bespreken, want wij maken dit dagelijks mee in de praktijk.
Hoewel je partner dit verlies anders ervaart en beleeft, is het alsnog goed om hierover te praten met elkaar. Doe vooral wat goed voelt voor jullie beiden, ook al lijkt het misschien wat vreemd naar de buitenwereld. Er zijn zelfs online groepen, zoals op Facebook, waar vrouwen met elkaar in gesprek kunnen hierover. Miskraam is geen thema om mee aan te blijven rommelen in je hoofd, dus zoek hulp als je dit nodig hebt.
Je kunt – als je wilt – direct weer zwanger worden na een miskraam. Er zijn geen medische redenen waarom je zou moeten wachten, maar het kan wel verstandig zijn om eerst lichamelijk en emotioneel te herstellen. Als jij en je partner gezond leven in de periode voordat je zwanger wordt, is de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind het grootst. Je kunt altijd bij ons terecht voor advies.