Je bent bevallen van een prachtig kindje, gefeliciteerd! Na de bevalling begint ‘het echte werk’, want vanaf nu ga je door het leven als ouder. De eerste tien dagen na de bevalling vragen veel van je, zowel fysiek als mentaal. Je moet bijkomen van de bevalling, leren je kind te verzorgen en wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Kortom, er gebeurt een hoop. Neem hier de tijd voor en vraag mensen in je omgeving om je even te laten bijkomen voordat ze op bezoek komen.
Kraamtijd Wereldkind
De verloskundigen van onze praktijk hebben jouw proces vanaf het begin gevolgd. Nu het kindje er is willen we je graag op weg helpen. We komen tijdens de kraamtijd regelmatig langs om te controleren of alles goed gaat met jou en je kindje. Tot slot verwijderen wij de hechtingen van de bevalling en voeren we de hielprik uit.
De hielprik is een efficiënte manier om te testen of pasgeboren baby’s zeldzame of erfelijke aandoeningen hebben. Alle pasgeboren baby’s in Nederland krijgen deze test in de eerste levensweek. Via een hielprik neemt een verloskundige uit onze praktijk een kleine hoeveelheid bloed af voor onderzoek. Dit is een vast onderdeel van onze zorg tijdens het kraambed. Het tijdig opsporen van deze ziektes kan ernstige schade aan lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind beperken of zelfs voorkomen.
De gehoorscreening vindt binnen 2 weken na de geboorte plaats. In deze screening wordt onderzocht of het gehoor voldoende is voor een normale taal- en spraakontwikkeling. De test zal worden uitgevoerd door een wijkverpleegkundige van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
Sommige baby’s hebben bij de geboorte een te kort tongriempje, wat de tongfunctie beperkt. Dit kan mogelijk problemen opleveren op korte en lange termijn, bijvoorbeeld tijdens het voeden of bij de spraakontwikkeling. Het klieven van de tongriem is een relatief eenvoudige ingreep, die tot zes weken na de geboorte mag worden uitgevoerd.
Een gespecialiseerde verloskundige van onze praktijk kan dit in de meeste gevallen uitvoeren. De ingreep is soms onaangenaam, maar wel pijnloos voor het kindje. In sommige gevallen lukt het onze verloskundige niet om de tongriem te klieven. Je krijgt dan een doorverwijzing naar een tongriemspecialistencentrum.
Als allerlaatste onderdeel van onze zorg tijdens het kraambed en begeleiding van je zwangerschap doen we een nacontrole. Zes weken na de bevalling kom je langs bij ons in de praktijk, samen met je kersverse gezin. We zijn ontzettend benieuwd naar jullie ervaringen van de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd.
We kunnen tijdens deze controle nog wat extra testjes doen, bijvoorbeeld het controleren van het ijzergehalte, de bloeddruk, diastase en de perineum- of keizersneewond. Mocht je advies willen voor anticonceptie of volgende zwangerschap, dan kunnen we dit ook nu bespreken.
De nacontrole is niet verplicht, dus je kunt zelf bepalen of je hier behoefte aan hebt. De verloskundigen in onze praktijk vinden het altijd erg leuk om deze intieme periode met jou af te sluiten, dus je bent zeker welkom!
Je bent zwanger!
Mogen wij je begeleiden?